Lentile progresive

Știm cu toții că după împlinirea vârstei de 40 ani, majoritatea persoanelor încep să aibă dificultăți în a focaliza corect un obiect aflat la o distanță mică față de ochi. Din această cauză cititul devine o acțiune stânjenitoare ce nu mai poate fi realizată fără ajutorul unei perechi de ochelari. Acest lucru se datorează unui proces de îmbătrânire absolut normal al ochiului numit presbiopie. Soluția clasică era în cazul persoanelor deja purtătoare de ochelari, realizarea unei a doua perechi de ochelari pentru citit sau realizarea unui ochelar bifocal care să poată fi utilizat atât pentru vederea la distanță cât și pentru citit având două zone dedicate perfect delimitate. Totuși privind aspectul estetic, ochelarul bifocal nu era soluția aleasă de mulți purtători deoarece liniile de demarcație între zona de distanță și zona de citit trădau vârsta purtătorului și mulți dintre aceștia nu doreau acest lucru.

Lentilele progresive au eliminat această problemă și în plus au sporit confortul prin faptul că trecerea de la zona de vedere la distanță la zona de citit se face treptat printr-un canal de progresie. Aspectul acestor lentile ascunde perfect faptul că aveți nevoie de ochelari pentru citit.

Avantajul lentilelor progresive nu se rezumă doar la aspectul estetic ci și la corecția mult mai naturală a vederii. Acest tip de lentilă asigură o progresie continuă a puterii dioptrice pentru fiecare zonă a lentilei prin care ochiul privește. Astfel sunt eliminate “salturile” de imagine care sunt percepute în cazul lentilelor bifocale la schimbarea privirii de la cartea pe care o citim la o persoană aflată în încăpere la câțiva metri distanță.

La primul contact cu lentilele progresive este posibil să aveți nevoie de o perioadă de acomodare cu acest tip de lentilă, perioadă ce poate varia de la câteva ore până la câteva zile.